Čas srdiečok

Srdiečko. V poslednom čase sa veľmi často objavuje najmä  v našich online priestoroch počítačov či mobilných telefónov v podobe rôznych reklám. Chce nám pripomenúť, že sa blíži deň sv. Valentína, ktorý už mnohí vnímame ako príliš komerčný a často spájaný s dňom zaľúbených.

Tento krásny symbol lásky  však skrýva oveľa hlbší zmysel. Skutočný zmysel lásky, ktorým je milovať a byť milovaný. Či už si otec, matka, sestra, brat, rehoľník, dieťa, bezdomovec…Všetci túžime po láske rovnako.

Práve spomínané srdiečka mi však v poslednom čase pripomenuli pár veľmi pekných chvíľ v našej komunite, ktoré v sebe tieto odkazy nesú. Myslím na perníkové srdiečka v rámci projektu Boj proti hladu, do ktorého sa naša komunita zvykne každoročne zapojiť. Aj v mestečku Martin preto nezostali sestry tejto výzve ľahostajné a minulý rok túto zbierku aj napriek ťažkej situácii zorganizovali spolu so šikovnými farníkmi a deťmi.

Opäť to srdiečko. Jednoduchý, ale o to výstižnejší symbol, ktorý nás upriamuje na podstatu. Lásku k tým najchudobnejším sveta. Lásku k tým, ktorí túžia byť tiež milovaní, a to nielen v deň sv. Valentína, ale aj dnes, v tomto momente, keď čítaš tieto riadky.

Otvoriť si srdce pre blízkych môžeme kedykoľvek, aj pri rôznych potravinových zbierkach pre chudobných, možno aj milým slovom alebo len samotným záujmom o človeka, ktorý je blízko mňa.

Najkrajším príkladom lásky je práve sv. Rodina. Jej obraz určite nechýba v mnohých domácnostiach. V rámci našej komunity v martinskej farnosti sme minulý rok zrealizovali putovanie obrazu sv. Rodiny, ktorý bol zdieľaný medzi rodinami a komunitami. Návšteva sv. Rodiny je vzácnou príležitosťou si nanovo uvedomiť krásu a zmysel lásky. Veď práve v podobe sv. Jozefa, Panny Márie a Ježiška nachádzame tie najkrajšie srdcia čistej, obetavej a nekonečnej Lásky. Lásky Boha k nám, ľuďom.

Nech nám aj v dnešnej dobe srdiečka pripomínajú, že Láska nikdy nezanikne a možno práve teraz je rad na tebe, aby si tento symbol pretvoril na skutočné umelecké dielo. Skúsiš to?